Herkesi Buluşturan Spor: Okçuluk

Yayınlanma
Oca 12, 2020
Kategori
tr

   İnternet sitemdeki ilk blog yazımda herkese hitap eden okçuluk sporunu anlatacağım. Okçuluk, gerek tarihi gerek faydalarıyla her anlamda insanlara dokunan bir spordur.

   Okçuluk denince ilk akla gelen tabii ki savaş aleti olan ok ve yay olur. Binlerce yıllık geçmişi olan, özellikle Türklerin ve birçok milletin de kullandığı ilk silah diyebiliriz. Bu binlerce yıllık tarihin arasında aynı anda 5 ok atan, hatta eliyle sallayarak attığı okları düşmanın gözüne isabet ettiren Cüneyt Arkın da kendine yer bulup, okçuluk denince akıllara gelmeyi başarmış figürlerden olmayı başarmıştır.

   Günümüzde ise artık okçuluk, savaş aleti asaletiyle modern bir spora evrilmiş ve elit bir spora dönüşmüştür. Fiziksel - zihinsel gelişime olan etkisi, disiplin sağlaması ve odaklanmaya olan katkısıyla çok yönlü bir spordur. En büyük özelliği ise 7'den 70'e tüm yaş gruplarına, cinsiyetlere ve fiziksel farklılıklara sahip olanların bir arada bu sporu yapabilmesidir. Yani okçuluk, herkesi buluşturan bir spor diyebiliriz. Katıldığımız yarışmalarda ülkenin, hatta dünyanın en iyi okçularıyla yan yana ok atma şansımız bile olur çoğu zaman. Bu birçok spor branşında karşılaşmayacağımız bir durumdur.

   World Archery ve dolayısıyla buraya bağlı olan Türkiye Okçuluk Federasyonu da 9 yaşından itibaren lisans çıkarmaya izin vermektedir. Ancak 7 - 8 yaşlarında da okçuluğu ve ekipmanları tanımak amacıyla eğitimler yapılıyor. Üst yaş içinse bir sınır bulunmuyor.

   Okçuluğun en güzel taraflarından birisi ise fiziksel farklılıkları bulunan okçuların da aynı yarışmada yine yan yana ok atabilmesidir. Tekerlekli sandalye kullanan, uzuv eksikliği olan okçular kullandıkları ortez - protez ya da aparatlarla sağlam okçularla birlikte aynı hedeflerde yarışıp, madalyalar kazanabilmektedir. Fiziksel farklılıkların en az hissedildiği sporlardan birisidir diyebiliriz.

   Sadece profesyonel anlamda değil, hobi olarak da bu sporu yapabileceğiniz birçok kurs ve okçuluk kulübü bulunuyor. Otellerin animasyon olarak kurduğu okçuluk alanlarında da okçuluğu deneyimleme şansınız var.

   Herkesi buluşturan bu güzel sporu bir kez olsun deneyimleyin ve hayatınızda en az bir kez ok atın. Belki de hayatınızdaki hedeflere daha çok ulaşmaya okçulukla başlarsınız.

(Blog fotoğrafı tof.gov.tr adresinden alıntıdır. Çekim Saygın Akıncı'ya aittir.)